Uzmanlar yürürlüğe giren kredi ile ilgili işlemleri banka ve kredi kartları hakkında değişiklikleri içeren yönetmeliklerin büyümeyi pozitif etkileyebileceğini cari açık açısından ise dengeleyici olduğunu ifade ediyor
Uzmanlar, son alınan önlemlerin, elektronik ve cep telefonu gibi ithalata dayalı sektörlerde geçerli olmamasından dolayı cari açığa etkisinin nötr olabileceğini vurgularken, özellikle tüketici kredilerinde vadenin artırılmasının ve kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerine 72 aya kadar taksit imkanı getirilmesinin büyümeye pozitif yansıyabileceğini ifade ediyor.
Ancak şu an çok istisnai bir dönemden geçiyoruz. Temel öncelik, beklentilerin bir şekilde normalleştirilmesi. Kredi kartı harcamalarında özellikle elektronik eşya konusunda taksit sayısının artırılmaması cari açık yaratma konusunda önleyici bir unsur. Diğer yandan azalan ticari faaliyetlere tekrar hızlandırmada faydası olabilir. Parça parça yapılan bu tür değişiklikler dışarıdan çok koordineli gibi görünmeyebilir. Hepsini toplu olarak yapıp, yapısal önlemlerle de uyumlu olduğunu sunmak gerekiyor. Bunu da mümkün olduğunca bir komite ile ve tek sesle kamuoyuna sunmakta fayda var. Bizim ev ödevimizi iyi yaptığımızı somut ve özlü açıklamalarla göstermemizin etkili olacağını düşünüyorum.
Yapılan düzenlemelerde, kredi kartlarında genel taksit sınırında üç ay gibi bir artış varken, sektörden sektöre değişen kararların alındığının altını çizmekte fayda var. Gıda, akaryakıt, telekomünikasyon gibi hızlı tüketim alanlarında taksitlendirme yine yokken, kozmetik ve ofis malzemesi gibi bazı ürünlere de taksit yasağının geldiğini görüyoruz. İthalatın ve dolayısıyla cari açığın tetikleyici bileşenlerinden elektronik eşya ve bilgisayar ürünlerinde ise taksit sayısının düşürüldüğü anlaşılıyor. Dolayısıyla kredi kartlarına dair yapılan düzenlemelerin ekonomiyi bir ölçüde desteklerken cari açık dinamikleriyle dengelenmeye çalışıldığı da görülüyor.
Yorumlar