KASİAD tarafından organize edilen ve “Sabah Yansımaları” adıyla gelenekselleşen toplantının, bu haftaki konuğu SAMPA Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Çep oldu.
KASİAD eğitim salonunda bir araya gelen Samsunlu işadamlarına, dünyada ticaretin kaydığı nokta, dış ticarette dikkat edilmesi gereken hususlar ve iç piyasada büyüme yöntemlerinden bahseden Çep, yaptığı konuşmada “ Firma olarak SAMPA’nın anlatılması ve herkes tarafından bilinmesi gereken yönleri var. Yani bir hikâyemiz var. SAMPA iki kardeşin zorluklar içinde kurduğu ve eğitimlerini tamamlarken zorluklarla yürüttüğü, tabiri yerindeyse bebek gibi büyüttüğü bir şirket. Bugün Samsun’dan doğup, dünyanın 140 ülkesine ihracat yapan, kendi alanında dünyadaki rakipleriyle boy ölçüşebilen bir şirket ortaya çıkarabilmemiz, gelişen ve değişen dünya şartlarına ayak uydurmakla, pazarı iyi okumak ve teknolojiye yatırım yapmakla oldu. Hep gayret ettik ,inandığımız değerlerin peşini bırakmadık.. Ama ticari kriterleri unutmadan hayallere dalmadan hareket ettik.Bizim rekabette en büyük avantajımız kendine özgü modelimizdir.. Müşterimize global olarak tüm Avrupamenşeili ağır vasıtalarda 30 bin parça,ile hizmet vermekteyiz. Bunun yaklaşık 10 bin kadarını kendimiz üretirken, bir kısmınıfason ürettirip, geri kalanını ticari olarak satın alıp satıyoruz. Her yıl ürün portföyümüzü toplamda %20 artırıyoruz. Her sene hedef ciromuza göre belirlediğimiz bir stok seviyesi oluyor. Bu seneki satış hedefimiz 160 milyon TL ve bu seviye için belirlenen stok seviyesi de 30 milyon TL. Yüksek stokla çalışmamız bizim ve rakiplerimizin vazgeçilmez gerçeği.After market sektöründe önemli olan siparişlerin ne kadarının anında karşılanabildiğidir. Biz şu anda siparişlerimizi %75 karşılayabilirdurumdayız. Bu gerçekleşemediği taktirde siparişler rakiplere kayacaktır. Tabi stoklarımızı optimize etmek bu noktada önem kazanmakta. ARGEmerkezimiz bünyemizde belirsizlik tahmini üzerine modellemeler yapmaktayız, Bukonu üzerine bünyemizden arkadaşlar üniversitemiz de yüksek lisans yapacaklar. Yaptığımız ihracat miktarını artırmak ve daha iyi kontrol edebilmek amacıyla, çeşitli ülkelerde dağıtım ağı, merkez ofisler ve depolar oluşturduk. Bu bize iş modelinde farklılaşma sağlayarak dağımın daha hızlı ve efektif olmasını sağladı ve pazarı iyi okumamızı sağladı. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 85 ini ihraç ederken, yüzde 15 lik kısmını ise iç pazara sunuyoruz. İşimizin hem üretiminde hem ticaretinde olmamız, üretim maliyetlerini de kontrol altında tutmamızı sağlıyor. Dünyanın her yerinde ürünlerinizi aynı fiyatla satmak bir stratejidir ancak bizim farklı bir yaklaşımımız var. Global oyuncu olduğunuzda pazarda var olmanın en yararlı tarafı pazara göre ihtiyaç ve fiyatların belirlenebilmesidir. Bu nedenle pazarı anlamak ve geliştirmek için orada var olmanız gerekir. Bu size rakiplerinizi, fiyatları ve pazar beklentilerini ön görmenizi ve pazar ihtiyaçlarına göre konumlanmanızı sağlayacaktır.O yüzden biz yılda 300 gün sahada aktif olarak pazarın içinde bulunuruz, yeni depolar ortaklıklar yaparak karlılığımızı arttırmaya çalışıyoruz.
Bu arada dünya markası olmak için çalışmalar yapmaktayız. Buhedefimize ulaşmak için 2 senedir üzerinde çalıştığımız Turquality belgemizi sene sonuna kadar almak istiyoruz. Karadeniz’in ilk ARGE Merkezi için Sanayi Bakanlığına başvuru yaptık. Ağustos ayında denetim ile ARGE merkezimizi tasdiklemekistiyoruz. Bu merkez bünyesinde 50 tam zamanlı mühendis kadromuza 4 milyon euroluk test cihazları yatırımı ve sektörümüzde teknolojiye yön veren dünya markası bir Samsun firması olmayı hedeflemekteyiz. Merkezimiz şu anda 30 proje üzerinde çalışmaktadır.1 adet paten başvurumuz hazırlanmaktadır. Hazırlıklarını yeni bitirdiğimiz ARGE çalışmaları üzerinde ciddiyetle duruyoruz. 19 Mayıs Üniversitesi ile ortak çalışmalar yapmaya başladık. Buradaki hocalarımızla aktif çalışmalarımız başlamış önümüzdeki aylarda daha da aktif olarak başlayacak.Bünyemizdeki mühendis arkadaşlardan 4 kişi 19 Mayıs Üniversitemizde bizim seçtiğimiz projelerde yüksek lisans yapmaktalar. Bu bağlamda son sınıf mühendislik öğrencileri hem okudular, hemde bizde çalışma imkanı buldular” dedi.
Çep, bir işadamımızın bu alanda büyüklüğün sınırı nedir sorusuna ise “ Bir ağır vasıta en az 100 bin parçanın birleşmesi ile oluşuyor. Biz henüz 10 binini üretebiliyoruz. Farklı markalarda üretimleride düşünürseniz bu işin büyüklüğü ve daha yapılacak çok iş olduğu ortaya çıkıyor” dedi.
Çep, “Ayrıca bizim Tedarik Zinciri Yönetiminin içerisinde geliştirmeye çalıştığımız tedarikçi geliştirme birimimiz var. Burada mevcut hammadde, yarı mamul ve mamul olarak tedarikçilerimizi geliştirme ve alternatif tedarikçi yaratma misyonumuzvar. Biz çok ciddi alımlar gerçekleştiriyoruz. Bunun bir kısmı ithalat, bir kısmıda yurt içinden tedarik edilmekte. Temennimiz Samsundaki tedarikçilerimizin sayısını arttırabilmek. Bursa’dan, Konya’dan, İzmir’den ve İstanbul’dan tedarikçilerimizi Samsundan tedarikçilerle desteklemek istiyoruz. Samsunlu firmalardan olan tedarikçilerimiz var ,amasayıları çok az.Genelde Samsun firmaları üretim kökenli olmadıkları için işe ticari yönden bakıyorlar.Samsunlu üreticilerimizle bu alanda birlikte hareket edebiliriz” dedi.
Kendisi de KASİAD üyesi olan ve kendini dinlemeye gelen çok sayıdaki KASİAD üyesi işadamına tavsiyedebulunmayı da ihmal etmeyen Çep” Valizinizi alın ve dünyayı dolaşın. Bugünün tüm imkânlarını kullanın, dürüst olun ve en önemlisi dünya insanı olun. Ticareti kuralına göre yapın. Disiplinli, çalışkan ve girişimci olun. TUSKON’un yaptığı Dünya Ticaret Köprülerinin bizim için fırsat olduğunuunutmayın” dedi.
KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu’ da yaptığı açıklamada “ Samsun’da vergi rekortmenleri arasında ilk beşe, Türkiye’de ilk beş yüz firma arasına girebilmiş bir firmayı ve onun yönetim kurulu üyesi olan Hüsnü Çep beyi, işadamlarımızın tecrübe ve bilgi paylaşım programında ağırlamaktan büyük onur duyduk. Özellikle genç işadamlarımıza yaptığı tavsiyeler çok isabetli idi. SAMPA yöneticilerinin ellerinde valizle, ülke ülke gezerek büyüttükleri bir şirket. Bu çok zor işi şimdi derneğimiz KASİAD ve üst çatımız TUSKON kolaylaştırdı. Daha organize programlarla alıcıyla satıcıyı bir araya getiren programlar organize ediyoruz. Bu kapsamda işadamlarımızdan etkinliklerimizi iyi takip edip fırsatları kaçırmamalarını istiyorum” dedi.
Yorumlar