Samsun’da iklim ve mevsim koşulları nedeniyle uyanmaya başlayan Elma-Armut bahçelerinde karaleke hastalığı riski arttı.
Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar Elma Karalekesi hastalığının gelişimini hızlandıran etmenlerdir. Samsun’daki farklı bölgelerde bulunan Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı cihazlarından alınan veriler de hastalık riskini göstermektedir. Bu nedenle Samsun’daki elma ve armut üretimi yapan çiftçilerin zaman geçirmeden söz konusu hastalığa karşı, Elma ve Armut bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir.
Samsun Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada üreticilerin özellikle aşağıda belirtilen dönemlerde, bahçelerini mutlaka ilaçlı bulundurmaları gerektiği ifade edildi.
1.ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde ise 3-5 gün önce yapılır) (Bu dönemde Göztaşı + kireç karışımı olan, % 1 veya 2 lik Bordo bulamacı uygulaması en etkili uygulamadır.) ancak sonraki dönemlerde farklı ilaçlarla yapılacak olan ilaçlamalar da asla ihmal edilmemelidir.
2.ilaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde (Çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)
3.ilaçlama: Çiçek taç yapraklan %70-80 dökülünce,
4.ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşulların (Yağış, yaprak ıslaklığı, uygun sıcaklık ve nem gibi) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda; kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile uygulanmalıdır.
Her uygulamada farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır.
İlaçlamanın etkili olabilmesi için yağışın olmadığı günler tercih edilmelidir.
İlaçlı mücadelede kullanılacak Zirai Mücadele İlaçlarını reçete ettirmek için, üreticilerin en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine veya yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacaktır.
Yorumlar