Egzama -diğer adıyla dermatit- sıklıkla görülen bir deri hastalığıdır. Egzama belirtileri olarak kızarıklık, şişlik, vezikül(su toplanması), kaşıntı, döküntü(pullanma) gösterilebilir. Çoğunlukla bu belirtilerden biri belirgin olarak görünür.
Egzama Neden Olur
Egzama bakteri ya da mantar kökenli değildir. Egzama nedenleri vücut kaynaklı ya da çevresel faktörlerdir ve cilt bu faktörlere karşı savunmaya geçerek tepki verir. Çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir ve nedenlerine göre farklı isimler alır.
Cilt Tahrişi: Egzama cildi tahriş eden herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Cilt sürekli maruz kaldığı hafif veya güçlü tahriş edici maddelere karşı zamanla hassaslaşır. Bazense bir maddeye sürekli maruz kalmasa da cildi kurutan ve cildin doğal yağını alan bir maddeye de tepki verebilir.
Cilt tahrişi nedeniyle egzama:
Not: Deterjanlardan korunmak için kullanılan lastik eldivenler bile egzamaya sebep olabilir.
Alerjik etki: En sık görülen egzama türü atopik egzamadır. Atopik kelimesinin Türkçe anlamı alerjik maddelere karşı aşırı hassasiyet göstermedir. Atopik dermatit saman nezlesi ve astım ile ilişkilendirilir. Kalıtsal olarak alınan bir hastalık olsa da hastalığın ortaya çıkışında çevresel faktörlerin etkisi de oldukça fazladır. Hastalık genellikle bebeklik döneminde başlar. Birkaç yıl içinde ya da ergenlik döneminde cildin yağ ve hormon dengesi oturmaya başladığında ise yavaş yavaş geçer. Yetişkinlik döneminde çok fazla görülmez. Atopik egzamaya sebep olabilecek maddeler hakkında genel yorumlar yapmak çok doğru değildir. Kişinin alerjisinin olduğu madde doktorlar tarafından yapılan testlerle kolayca tespit edilebilir.
Stres tek başına bir egzama sebebi değildir fakat vücutta kaşıntıya neden olur. Egzamalar kaşıntıyla ilişkili olduğu için stres de egzama için olumsuz etki oluşturur.
Egzama tehlikeli bir hastalık değildir. Çok ciddi sonuçları olan bir hastalık da değildir fakat vücutta yaralara sebep olacağı için mikrop kapma riski açısından tehlike oluşturabilir.
Egzama Tedavisi
Egzama en yaygın cilt hastalıklarından biri olmasına rağmen yetişkinlerde kesin bir tedavisi yoktur. Kullanılan ilaçlarla şikâyetler yüksek oranda azaltılabilir. Ama eğer alerjen maddeyle temas devam ederse şikâyetler tekrarlayabilir. Bu sebeple hastalığı tetikleyen etkenden uzak durmak gerekir.
Egzamanın çeşidine göre farklı egzama tedavisi seçmek gerekir. Örneğin vücudun fazla yağından kaynaklanan egzamayla, kuru ciltlerde oluşan egzamada farklı egzama tedavileri uygulanır.
Egzaması olan kişilerin yaraları koparması ya da kaşıması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yarayı büyütebilir ya da başka yerlere bulaştırabilir, örneğin göz kapağına vb. Ayrıca yaraya mikrop bulaşmasına da neden olabilir. Kişi kendi kendine kaşıntıyı engelleyemediği durumlarda doktorlar tarafından verilen ilaçlarla kaşıntı engellenir.
Egzama, hastalarca mantar hastalıkları ya da sedef hastalığıyla karıştırılabilir bu nedenle doktor tarafından doğru tanı konularak olması gereken egzama hastalığı tedavisinin uygulanması önemlidir.
Bu yazıda cevaplarını bulabileceğiniz sorular;
Yorumlar